Kulissien takana tapahtunutta – Kallio Kierrättää vol. 2

Aiemmasta postauksestani varmaan käy aika suoraan ilmi, etten ajattele aivan korkeinta mahdollista arvosanaa miettiessäni yhden Suomen suosituimman FB-kirpputorin ylläpitäjäjoukon kollektiivista toimintaa. Tästä vähän myöhemmin lisää, mutta kerrotaanpa hiukan taustaa niille jotka eivät siitä tiedä mitään.

Viime kesänä otin härkää sarvista ja aloitin vihdoin monta vuotta suunnittelemani projektin minimalisoimisesta, eli kaiken turhan tavaran kadottamisesta nurkista. Löysin joskus heinäkuun alussa Kallio Kierrättää FB-ryhmän, jossa oli silloin pyöreät 8000 jäsentä. Tykkäsin heti välittömästi ideasta – kaiken pienenkin tavaran voi myydä helposti, kun naapurikadulta tai jopa naapuritalosta saattoi löytää sille tarvitsijaa.

Ensimmäinen myynti-ilmoitukseni ei saanut siellä mitään huomiota, joten toiseen päätin panostaa vähän enemmän. Eurolla myymäni ”exän antama tuliaispyssymuki” sai aika massiivisen liketysarmeijan taakseen ja kommentteja satoi. Muki meni kaupaksi. Toisellakin kerralla myin jotain samaiselta exältä jäänyttä, kuten muutaman muun kerran sen jälkeen. Kellarikomeroa raivatessani tajusin, että jonkin tason exiltä on jäänyt laatikoihin vaikka mitä ja kaikki laitoin kierrätykseen samaisen ryhmän kautta – taustoja ilmoituksissani avaten.

Ja joka kerta samaiset ilmoitukset saivat huomiota kanssakierrättäjiltä. Jopa siinä mielessä, että ihmiset kirjoittivat FB:ssä yksityisviestejä ja kiittivät päivän nauruista. Ja sellaisista olin – ja olen edelleen käsittämättömän kiitollinen. Kirjoittajana sitä automaattisesti pitää aina suihinottoakin parempana, jos joku pitää siitä mitä olet saanut pelkällä näppäimistöllä aikaan.

Jossain vaiheessa pohdin, että noin maantieteellisesti tiiviin ryhmän dynamiikkaa voi käyttää hyväänkin. Laitoin ryhmään huutokaupattavaksi illallislippuja luonani, jonka tuoton lupasin käyttää HESY:n hyväksi. Tulokset olivat sen verran hyvät, että innostuin – naapuruston kesken on helppo löytää tapoja tehdä yhdessä hyvää ja siinä samalla toteuttaa jopa kestävän kehityksen kierrätysfilosofiaa. Eräällä toisella kerralla myin kaveriltani turhiksi jääneitä lautapelejä ja keräsin sillä rahaa Rekku Rescuelle.

Jakorasia-ilmoitus Tuon ryhmän ”hyväksikäytön” lisäksi myin kuitenkin koko ajan vanhoja tavaroitani – ja useissa niissä oli tekstiä, josta joku tottakai otti herneen nenään. Tämä oikealla oleva vain esimerkkinä monista niistä, joissa joku näki suunnatonta naisvihaa ja loukkaantui ilmeisesti täysin tuntemattoman ihmisen, kenties jopa fiktiivisen puolesta. Tykkäyksiä kuitenkin sateli, kommentteja myös, mutta mikä parasta – pääsin aina eroon kaikesta, mille halusin löytää uuden käyttäjän.

Ymmärrän toki, että tuossakin vaiheessa jo lähes 20.000 ihmiseen kasvaneen FB-kirpputorin joukosta löytyy sen verran ihmisiä, jotka eivät välttämättä tykkää tavastani kirjoittaa tai ilmaista asioita, puhumattakaan siitä, että useimmat myynti-ilmoituksistani tuntuivat keräävän aika paljonkin huomiota, joka taasen nosti niitä – kuten puhdasta kateuttakin, aika usein paremmin muita esille.

Kyseisessä ryhmässä on tällä hetkellä 13 adminia, ylläpitäjää. Aiemmin oli ehkä hiukan vähemmän, mutta tuo ryhmä saa/joutuu tällä hetkellä hallita 24000 ihmisen kirpputoreilua. Siihen massaan mahtuu monenlaista vipeltäjää ja luonnollisesti, mielensäpahoittajat turvautuivat aina ylläpidon apuun. Mutta koska kirjoituksissani ei ollut mitään sääntöjen vastaista, ylläpidon yleisasenne taisi olla, että ”blokkaa jos et tykkää”. Ja tavoite olikin tämä – pyrin aina noudattamaan sääntöjä vaikka niiden reunoja venytinkin. Osin tarkoituksella.

Tämän pitkän ja jaarittelevankin alustuksen jälkeen päästään siihen tilanteeseen mistä jo aiemmassa postauksessani kerroin (tässä kohtaa se kannattaa käydä lukemassa, ellet lukenut jo) ja siinä mainittu henkilö on siis Kallio Kierrättää -ryhmän ylläpitäjä. Kyseisen henkilön muille ylläpitäjille suorittama jatkuva selän takana dissaaminen ja paskanpuhuminen johti siis lopulta tilanteeseen, että lähdin ryhmästä vapaaehtoisesti. Kaiken lisäksi, koska hänellä ei ollut tekemisiini (enää) mitään valtaa, hän hyökkäsi tapahtuneesta syyttelyllään tyttöystävääni vastaan jopa siinä määrin, että kuka tahansa järkevän aivotoiminnan hallitseva ihminen pitäisi sitä todellisena kiusantekona ja henkisenä väkivaltana.

Sellaista siis tänään. Ensi viikolla kerron, mitä seuraavaksi sitten tapahtui.

Vastaa