Kuinka paljon pyöräilijät oikeasti rikkovat liikennesääntöjä?

Kuinka paljon pyöräilijät oikeasti rikkovat liikennesääntöjä?

Ihan tässä muutaman viime päivän sisään törmäsin jossain päin Facebookia kuumaan keskusteluketjuun, jossa ihmiset keskustelivat tavalliseen tapaansa pyöräilyn/autoilun/jalankulun haitoista. Kuten aina, keskiöön osuivat pyöräilijät.

Eräs laajalti ja aktiivisesti pyöräilyn puolesta puhunut kommentoi jokseenkin, että eivät pyöräijät niin usein liikennesääntöjä riko. Että on kuulemma vaikea löytää edes moista tapahtumaa. Muutamat muut keskustelijat suhtautuivat moiseen pääosin huvittuneesti ja taisipa joku mainita, ettei moiseen tarvitse tehdä muuta kuin mennä ulos.

Tänään olin tyttöystäväni kanssa tulossa Lapinlahdesta ja missasimme juuri Kallioon menevän raitiovaunun. Näin jonkun ajavan täyttä vauhtia fillarillaan jalkakäytävällä kohti etelää ja edellämainittu keskusteluketju ja sen väittämät tulvahtivat mieleen. Otin kameran ja aloin seuraamaan kaikkia ohikulkevia pyöräilijöitä. Kello oli 20:51 kun otin ensimmäisen kuvan ja 20:59 kun otin viimeisen (joudun lopettamaan kun raitiovaunu tuli). Tässä ajassa kuvasin kahdeksan pyöräilijää, jotka ovat tämän merkinnän otsikkokuvassa (linkki). Vain yksi näistä ajoi käsittääkseni liikennesääntöjen mukaisesti. Kahta muuta pyöräilijää en ehtinyt kuvaamaan edes huonosti – joista molemmat ajoivat jalkakäytävällä reilua tilannenopeutta.

Tämän kirjoituksen ei ole tarkoitus olla mikään yksityisautoilun puolustuspuhe vaikka yksityisautoilija olenkin – tosin kaupungissa useinmiten kävelen. Tosiasia kuitenkin on, että aiemmin mainitut kommentit pyöräilijöiden liikennesääntöjen noudattamisesta on tällaisessa valossa aika paskapuhetta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *