Vinkkejä häiden järjestämisestä

Vinkkejä häiden järjestämisestä

Meidän hääpäivä oli 9.7.2022 – eli tätäkirjoittaessani tuntuu, että siitä olisi jo ikuisuus. Parin viikon häämatkan jälkeen oon pariinkin otteeseen miettinyt mitä olisi voinut tehdä toisin. Siksi aattelin, että yritän tiivistää tänne postauksen aiheista joita itse totesin – josko siitä olisi apua jollekulle.

1.) Älkää ripustautuko perinteisiin

Me todettiin jo varhain, että meistä molemmat inhoaa ”pakollisia” perinteitä häissä. Just ne morsiamen ryöstöt, kakunleikkaukset ynnä muut. Päätettiin, ettei sellasia ole – ja että myös muutenkin pidetään häät just sellaisina, että kaikki voi tulla stressaamatta paikanpäälle. Ei pukupakkoja – ei mitään vaatimuksia kenellekään. Otettiin itekin stressiä mm. huomenlahjoista, kunnes vaan todettiin, ettei kumpikaan niitä tartte.

2.) Kaasot/bestmanit eivät ole ajatustenlukijoita

Jos tiedätte mitä haluatte, sanelkaa ne selkeästi. Pitäkää sopivasti jöötä, jos ryhmällä alkaa sooloilu lähteä käyntiin, mutta helpottakaa tärkeimmän avun saamista sillä, että kommunikoitte selkeästi. Jos ette oo ihan varmoja mitä haluatte, kuunnelkaa myös niitä jotka on käyneet saman läpi aiemmin.

3.) Miettikää ajoissa mitä oikeasti haluatte

Vuosia sitten mä koin, etten koskaan halua naimisiin. Vielä kosittuanikin ajattelin, että kirkkovihkimnen tuntuisi vaan turhalta ja typerältä. Nyt kun päädyin vihille kastekirkossani vain sadan metrin päässä mun synnyinpaikasta – oon järkyttävän onnellinen siitä, että mun vaimo vaati mua miettimään sitä, mikä oikeasti musta tuntuisi hyvältä ja ainutlaatuiselta kokemukselta.

4.) Älkää kutsuko turhia ihmisiä

Juhla on teidän, eikä teidän _tarvitse_ kutsua sinne kaikkia tai kokea huonoa omaatuntoa siitä, ettette kutsuneet esim. kaikkia sukulaisianne. Minä koin, kunnes eräs kaverini viikkoa ennen häitä terotti, että juhliin on turha kutsua ihmisiä vain tavan vuoksi – vaan on hyvä kutsua juuri ne ihmiset, jotka oikeasti tuovat teille paikallaolollaan lisää juhlimisen aihetta. Se serkku jota et ole nähnyt 20 vuoteen täyttää kyllä yhden istuimen, mutta ei välttämättä tuo päiväänne mitään lisää.

5.) Tehkää valmistelut ajoissa

Tää pätee kaikkeen. Itse sain ihan turhaa stressiä siitä, kun kuvittelin 3,5 viikon riittävän hyvin juomien tilaamiseen ulkomailta. Aivan täpärällä olikin – tilaus tuli häitä edeltävänä päivänä.

(älkää muutenkaan ikinä tilatko Netprisiltä – ihan kökkö palvelu ja muutenkin varmaan kakka paikka)

Toinen huomionarvoinen asia (myös näin miehenä) on puku. Tajusin vasta ihan pari viikkoa ennen häitä, että lämpötila saattaa kohota 30 asteeseen ja halusin hankkia kevyemmän kakkospuvun. Sillä aikataululla turha toive, mutta onneksi saatiin sitten myös ihan maltillinen sää hääpäivälle

6.) Panostakaa laatuun

Mulla oli vastuu meidän juhlien juomavalikoimasta ja päätin heti, että en osta halvinta, vaan sitä jonka tiedän itse sopivaksi ja/tai hyväksi. Budjettiin tällä ei juuri ollut vaikutusta – kyse oli muutamien satasten vaikutuksesta, mutta bulkkijuomien sijaan meillä oli oikeasti kiinnostavia olutvaihtoehtoja ja kiva drinkkibaari.

Meillä oli valmis Gin & Tonic -baari, jossa erilaisia gin- ja tonic-vaihtoehtoja. Tästä pidettiin tosi paljon ja jälkikäteen tajusin, että olisi ollut tosi hienoa jos olisi ajatusta laajentanut vähän ja hommannut pariin muuhunkin drinkkiin tarvikkeet. Vähän puolivahingossa olin ostanut tarjolle myös inkivääriolutta alkoholittomiin, jonka joku keksi sitten yhdistää limeen ja rommiin, josta tuli ihan hillitön hittijuoma.

Jälkikäteen tavallaan harmitti, että väkeviä oli juomissa liikaa verrattuna miksereihin. Mieluummin olisin panostanut helposti tehtäviin, valmiisiin drinkkiohjeisiin.

Kuvat: https://www.photoni.fi/

7.) Miettikää mitä haluatte hääyöltä

Naureskelin aina vähän niille, jotka kertoivat omana hääyönään vaan kaatuneen sänkyyn, kunnes itse olin puoli kahdelta saapunut ylihintaiseen sviittiimme suorin vartaloin kaatuen sänkyyn nukkumaan ja vain heräämään lähteäkseni häämatkalle. Jos perinteisesti haluatte maksimoida jälkikasvun siittämisen juuri hääyölle, lähtekää ajoissa ja varastoikaa ajoissa energiaanne. Hääpäivä on hiton kuluttava päivä henkisesti ja fyysisesti (mutta silti kevyesti elämäni onnellisimpia ja onnistuneimpia päiviä – en tiedä miksi koin tarpeelliseksi sanoa tämän erikseen).

Samasta syystä ei välttämättä ole huono ajatus (ainakaan budjettitietoisille) tyytyä hääyönä vähän askeettisempaan majoitukseen ja panostaa siihen luksukseen sitten vaikka sitä seuraavana yönä. Sanoisin näin jälkikäteen, ettei sille 300 eurolle koskaan saatu vastinetta. 😃 (ei silti haittaa pätkääkään jostain syystä).

8.) Bestmanit ja kaasot on kultaakin arvokkaampia

Toistan tässä vähän itseäni, mutta järkevän kommunikaation lisäksi arvostakaa parhaita ystäviänne häiden järjestämisessä. Vaikka välillä saattaa epäusko vallata ajatukset, niin oon järkyttävän onnellinen siitä, että itse hääpäivänä me pystyttiin keskittymään pelkästään itseemme.

Oon itse ollut aiemmin bestmanina (omalle bestmanilleni), mutta en vielä silloinkaan tajunnut kuinka tärkeä tuki se rooli oikeasti on.

9.) Aika harvoin voi tapahtua asioita, mitkä oikeasti pilaisivat häät

Mulla oli itselläni tarve varautua kaikenlaisiin kauhuskenaarioihin häiden suhteen, mutta jossain vaiheessa paremmin tietäviä konsultoituani päätin, että aika harvat asiat oikeasti voivat pilata ne. Päätin suhtautua etukäteen kaikkiin kommelluksiin ominaisuuksina ja vaikkei mitään suurta ja dramaattista tapahtunutkaan, niistä potentiaalisesti harmittavista pikkuseikoistakin tuli hassuja sattumuksia.

10.) Päivä on teidän ja vain teidän

Älkää miettikö, miten vieraat pärjäävät ja keskittykää toisiinne. Vieraat pärjäävät kyllä. Ootte tehneet ennakkovalmistelut just siksi, että juhlat sujuu hyvin. Relatkaa ja pitäkää hauskaa.

====

Lopuksi, vähän häätunnelmia ja häämatkan jatkokertomusta voi seurata myös instagramistani:

https://www.instagram.com/visukinttu/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *