Ota huomioon auton omistava kaverisi

Ota huomioon auton omistava kaverisi

Koko ikänsä autoilleena kaupunkilaisena olen huomioinut vuosia kasvaneen trendin olla hankkimatta ajokorttia. On täysin totta, että Helsingin kokoisessa kaupungissa sitä ei välttämättä tarvitse, ellei se työn tai muun toiminnan vuoksi ole käytännössä pakollinen, kuten itselläni. Se ei tarkoita sitä, etteikö joka kerta vituttaisi maksaa älyttömän suuria vakuutuksia, veroja tai pysäköintilupaa. Käytännössä auton ylöspitoon menee kevyesti muutama tonni vuodessa, eikä siinä ole vielä tippaakaan polttoaineita.

Kävin keskustelua aiheesta erään auton omistavan ystäväni kanssa taannoin ja siitä, miten ei-autoilevat ihmiset suhtautuvat autoon. On jokseenkin hassuttavan yleinen ajatus, että auton omistavat ihmiset olisivat suorastaan iloisia päästessään käyttämään autoaan tuttaviensa reissuihin viikonloppuvierailussa Ikeaan tai lipaston kuljettamiseen. Koska muutenhan se auto seisoisi tyhjän panttina ja tottahan toki sitä kannattaa käyttää kun sellainen on. Ja kun sellaisen vuokraaminen on niin hirveän hankalaa ja/tai kallista, niin tokihan mieluummin autoileva kaverisi tulee auttamaan, eikö niin?

Autoilevan ihmisen omasta tahdosta syntyneet ”tartteks apua muutossa” -tyyppiset avun tarjoamiset ovat toki eri asia. Tässä kuitenkin pieni vinkkilista siihen, miten saat pidettyä auton omistavan kaverisi tyytyväisenä siitä, että myös sinä hyödyt siitä:

1.) Mitä tahansa olettekaan tekemässä, tarjoudu maksamaan oma osuutesi polttoaineesta ja vähän päälle. Kaverisi maksaa tuhansia euroja vuodessa auton ylläpitokustannuksia, se että maksat femman lisää tai vaikka koko viidenkympin tankillisen, on varmasti tervetullutta. Ennenkaikkea, tee tämä pyytämättä.

2.) Jos käy niin hyvä munkki, että kaverisi LAINAA sinulle autonsa, täytä polttoainetankki riippumatta siitä, mitä se näytti sen saatuasi ja siivoa auto. Älä pelkästään omia jälkiäsi, vaan käytä puoli tuntia ja imuroi se kaverisi puolesta. Tai käytä se pesussa.

3.) Jos olette yhdessä automatkalla, huomioi kuljettaja. Kun käytte tankkaamassa, kysy mitä voit tuoda huoltoasemalta. Kun ajatte, tarjoudu avaamaan eväsleipäkääre tai juomapullo valmiiksi.

4.) Korjaa aina omat jätteesi autosta siitä poistuttuasi ja mieluusti tarjoudu viemään myös muut roskat.

5.) Jos käy niin hyvin, että kaverillasi on pakettiauto ja hän suostuu pyynnöstäsi auttamaan muutossa, maksa hänelle ihan oikeaa vaivanpalkkaa tehtävästä. Hän säästi sinulta juuri ihan reilun summan rahaa jonka olisit muutoin joutunut käyttämään vuokrapakuun, vähin mitä on, on maksaa kaverillesi siitä vaikka puolet.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *